Anonim
Image Na předměstí Austinu, kde se srazí městské, průmyslové a venkovské oblasti, autor právníků a sci-fi Chris Brownův dům bunkru ve stylu bunkru, předefinuje moderní městské bydlení. A concrete and glass house built into the ground

Edgeland House, postavený na útesu na vrcholu útesu v Austinu podle architekta Thomase Bercyho pro právníka a spisovatele Chrisa Browna, je zakončen živou střechou, která mu pomůže zapadnout do krajiny. Betonový, ocelový a skleněný dům je rozdělen na dvě odlišné poloviny veřejné a soukromé. Fotografie: Dave Mead

Když si CHRIS BROWN musí myslet, popadne svou kánoi. V uplynulém desetiletí našel právník ze dne, spisovatel sci-fi v noci, mírový pádlování po proudu řeky Colorado, která se hadí přes Austin. Zenový efekt nepochází pouze ze stříbřitých egretů, osprey a volavek, které hlídají vodní toky, ale také ze zeměpisné historie oblasti - průmyslového setkání městského okraje, kdysi domovem městské skládky, Chisholmu dobytka Stezka a bombardovací základna B-52. "Zjistil jsem, že je to docela transcendentní zážitek, který změnil způsob, jakým přemýšlím o prostředí, ve kterém žiji, " říká Brown.

Jedno odpoledne, když Brown hledal další přístupové body k řece, objevil pod dálničním mostem, který překlenul vodu, cestu, která vedla dolů ke stovkám útesů a jejich bahenních hnízd. Začal být závislý na myšlence vybudovat dům, který by interpretoval průnik zvířecího stanoviště a průmyslové pustiny. "Něco o té myšlence divoké přírody přizpůsobené struktuře mě pohnulo, " říká.

V roce 2009, Brown, nově rozvedený a žijící v centru Austinu, si koupil prázdný pozemek na blafovi sousedícím s Colorado. Pokud chtěl kus odvážné historie, měl to nyní. Bohužel to přišlo s hromádkami cementu, výztuže a úlomků, které byly vyhozeny stavebními posádkami a vyřazeným ropovodem z dvacátých let, který se proháněl zemí pod majetkem.

A person carries a kayak by a house partly built into the ground

Brown a jeho pes Katsu zamíří k řece; cesta byla kdysi skládkou na vrcholu dlouho zaniklého podzemního ropovodu. Země vyžadovala komplikovaný výkopový proces, který pro Bercy nabídl příležitost částečně pohřbít dům. Zelenou střechu navrhl John Hart Asher z Ecosystem Design Group v Lady Bird Johnson Wildflower Center v Austinu.

"Je to typ projektu, který by udělal jen právník, " říká Brown o mysli-vyčerpávajícím úkolu spolupracovat s globální ropnou společností a povolujícím ramenem města Austin odstranit potrubí, zrušit věcné břemeno, zachovat odpovědnost a proveďte testování, abyste potvrdili, že země byla čistá.

Ale byla tam stříbrná podšívka. Protože vykopáním potrubí vznikl obrovský otvor, navrhl architekt Thomas Bercy z australské firmy Bercy Chen Studio, kterou Brown potkal prostřednictvím přítele, navrhnout pohřbít dům částečně pod zemí. Představoval si moderní design, který kývl na stavbu starobylých jámových domů - bahenní a travní chaty napůl pohřbené v zemi rovinnými Indy, kteří kdysi obývali oblast. "Měli jsme oběd, že kvůli jeho sci-fi psaní a zázemí, Chris by chtěl něco více výhledově, " říká Bercy.

Bercy aktualizoval myšlenku betonovým základem, konstrukčním ocelovým rámem a prosklenými stěnami, které vypadají směrem k trhlině, která rozděluje dům na dvě části. Na jedné straně jsou prostory kuchyně, jídelny a obývacího pokoje, na druhé straně dvě ložnice a podkroví spisovatele. Brown sdílí prostor se svou přítelkyní, Agustinou Rodriguez, architektem a designérem, a se svým osmnáctiletým synem Hugem Nakashimou-Brownem.

A person in a white room stands on some steps by a window

Stejně jako pavilon, který drží veřejné prostory, je struktura, která obsahuje ložnice, obložena sklem na vnitřních stranách směřujících do dvora, což umožňuje konstantní spojení s vnějškem. Rodriguez (se psem Lupe) navrhl ocelové schody vedoucí z mezipatra domácí kanceláře do hlavní ložnice níže. Schody byly vyrobeny firmou Steel House MFG se sídlem v Austinu.

Zařízení v prostoru jsou dvě kategorie: „Věci, které jsme měli předtím, než jsme se sem přestěhovali, a bílá skříňka z Ikea, “ říká Brown. Nechtěl v domě žádné dřevo, jako o osobní preferenci, ale někteří se dostali dovnitř ve formě moderních vycpaných stoliček místního stavitele nábytku Ryana Andersona. Stoličky poskytují posezení pro velkou, zakázkovou ohnutou ocelovou protikusovou plochu v kuchyni.

V domě je také málo pokladů - „velikonoční vajíčka“, říká jim Brown - na pozemku nebo při procházkách po lesích vzadu: skály ve tvaru srdce, zářivě zbarvená peří, ptačí kostra, turn-of-the- skleněné lékovky ze skla a kousky šálků se nacházejí v koupelně, v hliněných nádobách nebo v teráriích, které Rodriguez vyrobil.

Ne že by někdo kolemjdoucí si toho všiml. Málokdo si dokonce uvědomí, že tam je dům vůbec: Struktura je zasunutá pod travnatou střechou pokrytou téměř 200 druhy rostlin a trávy, z nedaleké ulice je prakticky neviditelná. Ve skutečnosti je dům o rozloze 1 400 čtverečních stop v zemi tak dobře ukrytý, že se ani nezdá být registrován na radaru místní divoké zvěře.

Ptáci, motýli, včely, vážky, jestřábi, hadi, ještěrky a žáby se s domem chovají jako s dalším travnatým pahorkem. Tato přírodní show je viditelná téměř ze všech místností v domě přes skleněné a ocelové stěny, které se dívají směrem k trhlině. "Pohybujeme se mezi pokoji a zacházíme s přírodním prostředím kolem nás jako s velkou částí našeho domova - jako s obývacím pokojem, " říká Brown. "Ten pocit, když tady sedíte a díváte se, je jako Avatar - všechno bzučí a letí."

Avšak zakrytí vysoce geometrické střechy celou zelení bylo pro Bercy velkou výzvou, která musela do návrhu začlenit protierozní rohože, aby udržovala půdu na místě a podporovala stovky rostlin, které jsou zavlažovány kapkovou závlahou. Systém. "Byl to způsob léčení průmyslové minulosti webu, " říká Bercy. "Zelená střecha se týkala obnovy prérie, která vytvořila celý tento ekosystém." Takže teď je dům naživu. “

A living room with a wall of windows

Obývací pokoj, který se dívá přes nádvoří na pavilon ložnice, soustředí vedlejší křeslo Jens Risom.

Progresivní přístup se vyplatil také efektivně: Devět palců práce na půdě se zajímá o snižování účtů za energii, zejména pokud jsou propojeny s sálavým systémem chlazení a vytápění a metodou výměny energie, díky níž je dům o 60 až 70 procent efektivnější než jiné domy v Austinu, Texasu a dokonce i v USA, “říká Bercy.

A jako neustálá připomínka toho, kde všechno začalo, přicházejí ty útesové vlaštovky z nedalekého mostu každý den za soumraku a svítání, létající v pozoruhodných „bombardovacích vzorcích, jíst všechny létající chyby“, říká Brown. Celý zážitek byl otevření očí; uvědomil si, že „nemusíte chodit do parku, abyste byli v přírodě - je to přímo tady uprostřed města, pod dálnicí, vidět z vašeho obývacího pokoje; pokud se to naučíte vnímat. “

Přebývat Tento příběh byl napsán Mitchellem Alanem Parkerem a původně se objevil pod názvem Country Bunker ve společnosti Dwell, partner pro syndikaci Matador.